Het idee voor de Vrijloopstal

Vrijloopstal fam. Langenkamp

 

 
What do you want to do ?
New mail
de voorzijde van de stal

Voor onze nieuw te bouwen stal hebben we gekozen voor een vrijloopstal.

Om het welzijn van de koeien te verhogen is dit in  onze ogen de ideale stal. In een vrijloopstal zijn geen boxen of andere belemmeringen aanwezig. De koeien kunnen vrij rondlopen en gaan staan en liggen waar ze willen.

 
What do you want to do ?
New mail
de achterzijde van de stal

Het is te vergelijken met een potstal, waarin koeien op stro lopen. Ook in onze stal komt een pot met een bodem. De bodem bestaat uit houtsnippers en een beluchtingsysteem waarbij lucht van onderuit door de bodem wordt geblazen. De houtsnippers in combinatie met de urine en mest van de koeien gaan we composteren. De beluchting van de bodem is nodig om genoeg zuurstof in de bodem te houden voor de compostering. Na ongeveer een jaar houden we compost over.

 
What do you want to do ?
New mail

Met dit compost kunnen we de bodemvruchtbaarheid van ons land verbeteren, doordat er organische stof aan de bodem wordt toegevoegd. Een gezondere bodem geeft betere opbrengsten. Ook zullen we een deel van dit compost af gaan zetten.
We hebben er voor gekozen om onze koeien te gaan melken met twee melkrobots. Ook bij deze keuze hebben we gekeken naar het welzijn van de koe. Koeien worden op deze manier vaker dan twee keer per dag gemolken, wat een minder grote belasting geeft voor de uier. En ook hier hebben ze de vrije keuze, wanneer ze gemolken willen worden.

 
What do you want to do ?
New mail

In aanloop van deze plannen hebben we meegedaan aan de projecten ‘Mijn duurzaamheid’ en ‘Het nieuwe veehouden’. In dit project ga je nadenken over duurzaamheid op je bedrijf en over wat je wilt voor de toekomst. In dit project is ook een tekening gemaakt over de toekomstplannen op het bedrijf. Het project heeft ons wel aan het denken gezet. Wij willen proberen om de belasting op de omgeving zo klein mogelijk te maken.

 
What do you want to do ?
New mail

Met  name door de houten spanten en de gevel te bekleden met hout willen we de stal landschappelijk inpasbaar maken. Door de dakconstructie wat aan te passen zal de stal een minder hoog aanzien hebben.

We zijn ervan overtuigd dat in ‘De Vrijloophoeve’ de levensduur van onze koeien omhoog gaat.

 
What do you want to do ?
New mail
Kom alvast even binnen wandelen (klik op de video) !

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Booiman Tuinen BV | Antwoord 19.04.2013 13:12

misschien is het een goed idee om meer groen in de stal te verwerken voor een goed leef klimaat voor de koeien en mensen. wij hebben ervaring met deze stallen.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

26.10 | 10:13

Onze melk gaat naar de melkfabriek Bel Leerdammer.
Hier wordt heerlijke Leerdammer kaas van gemaakt.

...
16.10 | 21:46

Wij fietsten afgelopen zondag ook toevallig langs en waren onder de indruk van de mooie stal. Natuurlijk vroeg ik me af waar de melk van deze koeien te koop is.

...
25.05 | 19:16

Fietsten vanmiddag toevallig langs. Wat een schitterende stal om te zien zeg! Het kan dus ook wel anders dan al die stallen die de laatste jaren zijn Gebouwd.

...
15.03 | 11:07

Als wandelaar (uit Olst) kwam ik afgelopen zondag 2 maart langs jullie adres. Bijzonder van vorm, (gelukkig) niet alledaags en passend in het landschap.

...
Je vindt deze pagina leuk