Compostering in de vrijloopstal

De bodem

In het begin was het moeilijk om de compostering van de bodem aan de gang te krijgen. De koeien lagen in het begin veel bij elkaar in het midden. Vooraan waar ze weinig waren kwam dus ook nauwlijks mest en urine, waardoor de bodem daar niet echt op gang kwam. De temperatuur was hier ook lager. We hebben toen met de voorlader van de trekker, de houtsnippers vanuit het midden gemengd met de snippers vooraan. Toen ging het beter.De bodem moet een temperatuur hebben van ongeveer 45 à 50 ºC. Door de warmte verdampt het vocht uit de bocem en blijft deze mooi droog en rul.

De snippers klinken, door het gewicht van de koeien en door het frezen, flink in. Dus de eerste maanden hebben we regelmatig houtsnippers bij het bed ingebracht. Door toedoen van een partij houtsnippers met veel dennenhout, kregen we problemen met klebsiella in de bodem. Klebsiella is een hardnekkige bacterie, welke uierontsteking veroorzaakt bij de koeien. We hebben onderzoek gedaan naar de bacterie in de bodem en in de opslag van de houtsnippers. De hoogste gemeten uitslag was klebsiella van 5,3 miljoen terwijl dit onder de 10 duizend moet zijn. Ook de opslag liet al een verhoging zien van 1,1 miljoen. Dit was dus enorm hoog. Het advies was dan ook, om alle houtsnippers uit de stal te halen en vervangen door nieuwe houtsnippers. Vanwege de enorme kosten besloten we dit niet direct te doen.

We heben toen micro-organismen,toegediend aan de bodem en gesprayd over de koeien en zelfs toegevoegd aan het drinkwater en voer van de koeien. Na 6 weken hebben we weer monsters genomen van de bodem. Deze uitslagen lieten zien dat de waardes nu goed waren. De waardes waren gedaald naar minder dan 10 duizend. Van enkele koeien hebben we afscheid moeten nemen. Van de koeien, die toen uieronsteking hadden en die nog gebleven zijn, zien we wel dat het celgetal hoog blijft.

De bodem wordt elke morgen bewerkt me een frees, om de mest goed te mengen met de houtsnippers. Om te proberen brandstof uit te sparen, hebben we een aantal weken de bodem bewerkt met een triltand cultivator, dit kost minder vermogen van de trekker. Dit ging prima, maar naar een aantal weken werd de bodem toch wel plakkerig vanwege de mest, omdat deze bovenin bleef zitten. Af en toe frezen bleek toch nodig te zijn voor een goede menging van mest met de houtsnippers. Toen zijn we overgegaan naar cultiveren en 2 maal per week frezen. Naarmate de bodem verder composteerde werd het frezen zwaarder. De laatste weken heeft ook de trekker met 115 pk er een zware kluif aan. De laatste weken daalt de temperatuur, waardoor de bodem natter wordt. De bodem lijkt ook verzadigd. Dus tijd om hem te vervangen.

De compost is eruit gehaald en op een kuil gezet. Deze kuil wordt luchtdicht afgesloten. Dit blijft een aantal weken zitten. Zo vindt er fermentatie plaats en kan de compost rijpen. Daarna wordt deze mooie meststof uitgereden over ons grasland.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
Bodem bewerken
Nadat de koeien gevoerd zijn wordt de bodem bewerkt.
De meeste koeien staan dan al aan het voerhek. De laatste koeien worden uit het bed gedreven. De hekken worden dichtgedaan.
Nu kan de bodem bewerkt worden. De mest wordt zo goed gemengd met de houtsnippers.
Hier wordt de bodem bewerkt met een grondfrees. We bewerken de bodem ook wel met een cultivator.
Het dampt soms flink tijdens het bewerken van de bodem. Dit komt omdat de bodem een temperatuur heeft van ongeveer 45 à 50 ºC.
Na het bewerken kunnen de koeien weer in hun schone ligbed.
Houtsnippers bijvullen
Regelmatig wordt er houtsnippers bijgevuld in de stal.
Buiten de stal liggen de houtsnippers in opslag.
Met een voorlader worden de houtsnippers opgepakt.
De houtsnippers worden de stal ingereden.
En verdeeld over de lage plekken in de stal.
Door de druk van de koeien klinkt de bodem aardig in. Vooral in de eerste maanden.
Zo ligt de bodem er weer strak bij.
En de koeien kunnen er weer heerlijk van genieten.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

26.10 | 10:13

Onze melk gaat naar de melkfabriek Bel Leerdammer.
Hier wordt heerlijke Leerdammer kaas van gemaakt.

...
16.10 | 21:46

Wij fietsten afgelopen zondag ook toevallig langs en waren onder de indruk van de mooie stal. Natuurlijk vroeg ik me af waar de melk van deze koeien te koop is.

...
25.05 | 19:16

Fietsten vanmiddag toevallig langs. Wat een schitterende stal om te zien zeg! Het kan dus ook wel anders dan al die stallen die de laatste jaren zijn Gebouwd.

...
15.03 | 11:07

Als wandelaar (uit Olst) kwam ik afgelopen zondag 2 maart langs jullie adres. Bijzonder van vorm, (gelukkig) niet alledaags en passend in het landschap.

...
Je vindt deze pagina leuk